torsdag 25 september 2014

Sepak takraw - en fantastisk skolidrott!


När det svenska fotbollslandslaget på 1980-talet var på en av sina vinterturnéer i Sydostasien, hamnade den dåvarande förbundskapten Lars "Laban" Arnesson, enligt uppgift, på en match i ett spel som han fann ytterst fascinerande: Sepak takraw. 


Sepak takraw är ett spel som närmast kan liknas vid volleyboll med fötterna, benen och huvudet. Man spelar tre mot tre, på en yta stor som en badminplan, där planhalvorna skiljs av ett nät i ungefär samma höjd som ett badmintonnät. Bollen var ursprungligen av rotting, men numera oftast av plast och kan ofta beställas via asiatiska affärer på hemorten. Se i så fall till att beställa dambollar, som är något mjukare. 


Man spelar som sagt med fötterna, på volley och laget har tre tillslag på sig att få bollen över nätet till motståndarnas sida. En viktig skillnad mot volleyboll är att samma spelare får röra bollen både två och tre gånger under lagets bollinnehav. Det blir ofta långa, fartfyllda bolldueller, där smash på smash i form av cykelsparkar avlöser varandra. Dammatcherna är oftast roligare, eftersom det går någon ynka procent långsammare, vilket leder till ett spel med fler och mer spektakulära bolldueller. 


Anpassning för svenska förhållanden i grundskolan innebär först att man i början tillåter en studs innan varje spark eller nick. I början servar man genom ett underhandskast in på motståndarnas sida. Senare  ändras detta av att servaren sparkar bollen över nätet på samma sätt som en fotbollsmålvakt gör en utspark. Hur serve och övrigt spel går till ser du på länken här: http://youtu.be/O9r0T7mragY

Här hittar du lite övningar att använda i skolan: http://youtu.be/wwGbCVdUAbA

Här hittar du de officiella reglerna mm: http://www.takraw-association.org.uk/techniques-and-rules-sepak-takraw


Jag tror och hoppas att du här har ett nytt och roligt bollspel till din skolidrott. I Thailand börjar barnen mycket tidigt med sepak takraw, men lagom ålder att börja i Sverige är från åk 3-4. 

#sepaktakraw

#sepak

#takraw

#bollspel

#skolidrott

#barnidrott

#ungdomsidrott

#friskvård

#idrottochhälsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar